Súostrovie ležiace v Tichom oceáne, ďaleko od bežného, každodenného života. Vôňa inšpirovaná túžbou po vzdialenej exotike a dobrodružstve.

Ostrovy sú špecifické mikrosvety, ktoré vzbudzujú záujem svojou tajomnosťou, nespútanosťou a divokosťou. Aj napriek tomu, že sú nám relatívne vzdialené, priťahujú našu pozornosť. Prebúdzajú predstavivosť a túžbu objavovať.

Rok: 1966

Nos: Josephine Catapano

Fiji

Zloženie:

Hlava: citrón, bergamot, galbánum, kosatec, hyacint, tuberóza

Srdce: fialka, jazmín, ylang-ylang, klinček, aldehydy, ruža, akord korenia, koreň kosatca

Základ: pačuli, vetiver, živica, ambra, santalové drevo, pižmo, dubový mach

Fidji nie je prvý a určite ani posledný ostrov, ktorý inšpiroval vytvorenie parfumu.  „Ostrovná“ edícia článkov má špeciálne miesto aj na našom blogu, kde sme sa zatiaľ vydali objavovať grécku Kythéru a taliansku Sicíliu. A určite to nie je posledná výprava za parfumovým ostrovným dobrodružstvom.

Fidji Guy la Roche

Popis:

Toaletná voda sa otvára vôňou, ktorá pripomína závan sviežeho vánku. Najintenzívnejšie sa prejaví klinček, ktorý dodáva toaletnej vode korenistú príchuť a je ho cítiť pomerne dlho.  Po čase robí spoločnosť klinčeku fialka, ktorá kompozíciu zjemňuje a prepožičiava vôni púdrové tóny. Mix kvetov načrtáva bohatstvo ostrovnej flóry a jej pestrosť, aj keď vo výsledku nepôsobí veľmi exoticky. Kvety dopĺňa aldehydová zložka umocňujúca nádych klasiky. Drží sa skôr v úzadí a neprebíja ostatné zložky. Vôňu napokon uzatvára pižmovo-drevitý základ.

Toaletná voda sa pekne vyvíja a postupne odkrýva svoje vrstvy. Klinček s aldehydmi pripomínajú v určitých, krátkych fragmentoch Ninu Ricci L´air du Temps. Vôňa je veľmi elegantná.

Pocit, ktorý vyvoláva:

Majstrovsky namiešaný koktail. Stelesňuje uhladenú predstavu o exotických ostrovoch, jemnú a sofistikovanú, bez prvoplánového použitia ovocných alebo gurmánskych zložiek, ktoré v čase zrodu vône ani neboli k dispozícii. O to kreatívnejšie však pristúpila Josephine Catapano k jej tvorbe a dokázala, že kvalitne namiešané ingrediencie a dobrá myšlienka si dokážu udržať pozornosť veľmi dlho – v tomto prípade už 57 rokov.

Fidji Guy la Roche

Dojem:

klasická, kvetinová a ženská vôňa. Nepôsobí exoticky, skôr elegantne, ale veľmi komplexne. Je to vôňa s dušou a hĺbkou, ktorá láka k objavovaniu všetkých jej vrstiev a podôb. Nie je to dobrodružná výprava, ale pokojný výlet s dávkou nostalgie.

Fidji Guy la Roche

Zaujímavosti:

Rozdielne zloženie je uvádzané pre všetky vytvorené koncentrácie – toaletnú vodu, parfumovanú vodu, ako aj  parfum, ktoré sa mierne líšia v každej vrstve zloženia od hlavy až po základ.

Sloganom vône je, že „žena je ostrov a Fidji je jej parfém“.

Najvýraznejšou ambasádorkou a tvárou vône bola v reklamnej kampani Linda Evangelista pózujúca na pláži s nadrozmerným flakónom.

Zdroje:

pexels.com, parfumo.com, cleopatrasbudoir.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.